nieuw[s]

02-06-2020In Memoriam Adri Kemps

Op 13 mei is na een kort ziekbed veel te vroeg en volkomen onverwacht onze goede vriend, inspirator en toeverlaat Adri Kemps overleden. Klik hier voor het overlijdensbericht.
 
Adri was zo’n 20 jaar betrokken bij het Haarlemse Nicaragua comité. In 2002 vertrok hij met Marijke, Ana Terra en Fabian voor de tweede keer voor langere tijd naar Nicaragua. Vanuit Rivas was Adri van onschatbare waarde voor de bouwploegen naar het eiland Ometepe die het comité organiseerde in 2003 en 2004. Na terugkomst bleef Adri volop betrokken bij het Haarlems comité. Sinds de opstand die twee jaar geleden in Nicaragua uitbrak werd het comité uit een winterslaap gewekt. Adri was daarin de grote motor. Het afgelopen jaar heeft hij het landelijke project Nicaragua Karavaan namens het Nicaragua Comité Haarlem georganiseerd. Zijn laatste wapenfeit was de grote Nicaragua Karavaan- bijeenkomst op 7 maart in de Pletterij met muziek, Nicaraguaans eten en toespraken van twee moeders van AMA (Nicaraguaanse Associatie van Moeders van April).
 
Wij missen Adri maar zijn hem dankbaar voor zijn vriendelijke wijsheid, doortastendheid en humor.
 
Nicaragua Comité Haarlem, Arno Duivestein, Dik Bol, Gerard Franse, Kees van Dooren, Frances Eype- Morris
 
Op vele manieren hebben mensen en instanties tot in Nicaragua stil gestaan bij het overlijden van Adri. Hieronder de links naar hun berichten.
 
 

13-05-2020Hele interview met Pedro X Molina

Op 2 december 2019 is Pedro X Molina, bekende maatschappelijk geëngageerde cartoonist uit Nicaragua, bij de opening van de tentoonstelling‘Cartooning Repression and Resistance’ geinterviewd door Dik Bol. Een samenvatting van dit interview is eerder op deze website geplaatst. Hier treft u nu het hele interview aan met Nederlandse ondertiteling.

Pedro X Molina

 

09-03-2020Terugblik op geslaagde Nicaragua Karavaan in de Pletterij

Op zaterdagavond 7 maart 2020 sloot de Stichting Nicaragua Komitee Haarlem (SNKH) de Nicaragua Karavaan af met een geslaagde informatieve en culturele avond in de Pletterij. In dit door Wilde Ganzen en de Europese Unie ondersteunde project werden het afgelopen jaar in 7 steden (Delft, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Tilburg en Haarlem) voorstellingen en tententoonstellingen georganiseerd over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de situatie in Nicaragua (nicaraguakaravaan.org).

 Pedro X Molina is een bekende maatschappelijk geëngageerde cartoonist. Hij moest in 2019 vluchten toen de regering Ortega / Murillo het blad ' confidencial ' met geweld liet sluiten. Vanuit ballingschap bekritiseert hij nu met zijn tekeningen de politieke situatie in Nicaragua en in andere landen in de wereld op een zeer aansprekende manier. Hij wijst ook de rol en het belang van cartoons tijdens een maatschappelijke strijd tegen door de staat geleide onderdrukking. Hij werd op 2 december 2019 geïnterviewd door Dik Bol bij de opening van de tentoonstelling‘Cartooning Repression and Resistance’ . Dit is een samenvatting van 6 minuten van dit interview.

 

04-03-20207 maart NICARAGUA KARAVAAN in de Pletterij: Eten, informatie & muziek

Zaterdag 7 maart is in de Pletterij een avond over Nicaragua. Het is de afsluiting van het project Nicaragua Karavaan dat het Nicaragua Comité Haarlem en de Stichting Helmond-San Carlos een jaar geleden zijn begonnen.

Om half 7 kun je aanschuiven voor een Nicaraguaanse maaltijd (helaas uitverkocht), ’s avonds is Josefa Meza, vice-president van AMA (Nicaraguaanse Associatie van Moeders van April), te gast, er wordt teruggekeken op het project en er is live muziek.

Een jaar lang is er campagne gevoerd voor Nicaragua. Een theatergroep uit Nicaragua trok drie maanden lang  door Nederland. Er zijn in verschillende steden workshops gegeven. De Nicaraguaanse protestzanger Jandir Rodriguez gaf concerten en er waren lezingen door cartoonist Pedro Molina.

Op 7 maart wordt teruggeblikt op de campagne. Daarna zal Josefa Mena vertellen over haar organisatie die zich bezig houdt met de nagedachtenis aan de honderden doden die zijn gevallen tijdens en na de demonstratie op Moederdag 2018.

Er is ook muziek met de Nicaraguaanse muzikant El Soso, Sander Kester, Nathalia Martinez en de Haarlemse drummer Gustan Asselberg. Tevens is er een ‘open- mic’ voor slam-poetry en andere muzikale bijdragen.

De Pletterij is te vinden aan de Lange Herenvest 122 in Haarlem. De avond is gratis toegankelijk (reserveren via www.pletterij.nl wordt aangeraden).

 

01-09-2019Klimaatveranderingen zorgen voor migratiestromen

Debat 11 september in de Pletterij: Klimaatveranderingen zorgen voor migratiestromen

De klimaatveranderingen in Zimbabwe (droogte, cyclonen) brengen migratiestromen op gang naar gebieden met mildere leefomstandigheden, zoals de regio rond de Haarlemse zusterstad Mutare.  Illegale nederzettingen en sociale spanningen zijn het gevolg. De Stedenband Haarlem-Mutare liet hier onderzoek naar doen. Woensdag 11 september presenteert Gift Sanyanga, de Zimbabwaanse coördinator van de Stedenband, een rapport met conclusies en aanbevelingen tijdens een klimaatdebat in debat- en cultuurcentrum De Pletterij.
Dit debat is het vervolg op drie eerdere debatten die de Stedenband samen met de Pletterij dit voorjaar organiseerde. Bij het eerste debat wees de Mutarese klimaatjournalist Andrew Mambondyani al op het veranderende klimaat in Zuidelijk Afrika en de migratiestromen. Het onderzoek onderschrijft dit.
 
Focus
De focus van het debat ligt op de situatie in Zimbabwe. Klimaatverandering en de gevolgen daarvan worden echter ook in een breder perspectief geplaatst en gekoppeld aan Nederland en Haarlem.
Parallellen en verschillen tussen Zimbabwe en Nederland komen aan de orde. De nadruk wordt gelegd op zowel de ongelijke bijdrage aan de opwarming van de aarde als het ongelijke vermogen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Dit kan worden gedaan vanuit het oogpunt van klimaatonrechtvaardigheid en/of CO2-belasting.
 
Global Goals

Op dezelfde avond willen we terug kijken naar onze campagne Haarlem Duurzaam in Wereldperspectief rond de Global Goals die Stedenband Haarlem-Mutare samen met de Pletterij heeft gevoerd.  De gemeente Haarlem heeft zich dit voorjaar aangesloten bij de Global Goals campagne van de VNG.  Doel 17 is internationale samenwerking. Hoe zal de gemeente Haarlem dit vertalen in concreet beleid?

Journaliste Annemieke Windt leidt het debat, met vragen aan raadslid Melissa Oosterbroek, raadslid GroenLinks Haarlem, ErnstJan Stroes projectleider Frame Voice Report, Thijs de la Court, adviseur van het Klimaatverbond en Zimbabwedeskundige, journalist en schrijver Marnix de Bruyne.  

Hier een korte filmische terugblik op de campagne Haarlem Duurzaam in Wereldperspectief van Dik Bol.
 
De debatten zijn mede mogelijk gemaakt door het programma Frame Voice Report van de Wilde Ganzen, gefinancierd door de Europese Unie.
 
Meer informatie:
www.haarlem-mutare.nl / www.pletterij.nl  
Bel met Dik Bol, coördinator van de Stedenband, voor een exemplaar van het rapport en/of een interview met Gift Sanyanga.
(06 19850569 / videofutura@gmail.com )
Aan het onderzoek ‘Climate refugees in the city of Mutare, Zimabwe’ werkten mee:
Dr. Dick Rana (Department of Development Studies, Faculty of Applied Social Sciences Zimbabwe Open University, Manicaland Regional Campus, Mutare), Gift Sanyanga (coördinator CityLink Haarlem-Mutare) en drs. Jurre Grupstra.

 

23-03-2019

De druk bezochte bijeenkomst ‘Nicaragua, op weg naar 1 jaar in opstand’  werd live gestreamd en is (deels) terug te zien/hore op YouTube.  Een verslag van de avond is te lezen op  globalinfo.nl 
 

 

 

16-03-2019Op weg naar 1 jaar opstand

SOSNicaragua-Holanda en de Steungroep Nederland-Nicaragua organiseert in samenwerking met de Pletterij op zaterdag 23 maart 2019 (aanvang 20:00u, zaal open 19:30u) de bijeenkomst 'Nicaragua, op weg naar 1 jaar in opstand'.

Sprekers/gasten zijn:

Mónica López Baltodano is mensenrechten en milieu activiste. Op dit moment is zij een vertegenwoordigster van de Articulación de Movimientos Sociales en de Unidad Nacional Azul y Blanco (UNAB). Tevens is ze voorzitter van de Nicaraguaanse NGO 'Popol Na', die betrokken is geweest bij de protesten tegen de aanleg van het inter-oceanische kanaal. Zij heeft nav de onderdrukking van de protesten Nicaragua moeten ontvluchten en woont nu in Costa Rica. Ze is in Nederland wegens het bezoek van Articulación leiders, waaronder ook Francisca Ramírez (boerenleidster) en María Teresa Blandón (feministe), aan Europa.

JanGeert van der Post schreef een boek over het inter-oceanische kanaal en licht de achtergronden toe. De avond wordt ingeleid door Julienne Weegels, onderzoekster aan het CEDLA.

 

08-01-19Expo in Casa Migrante

De tentoonstelling 'Omzien in het nu' van oud NKH-voorzitter Dik Bol is vanaf vrijdag 11 januari tot 21 februari te zien in Casa Migrante, Van Ostadestraat 268, Amsterdam. Openingstijden  >>

 

 

 

06-12-18Sponsor de karavaan

Alhoewel de Costa Ricaanse regering zich positief opstelt is er ook onder de Costa Ricaanse bevolking weerstand tegen de komst van de vele Nicaraguanen die hun moederland ontvluchten. Veel van de Nicaraguaanse vluchtelingen zijn armlastig.
De in de Articulacion de Social Movements (AMS) samenwerkende Nicaraguaanse protestgroepen organiseren op 16 december een actie bij de grensplaats Penas Blancas.
De woordvoerder van de AMS in Costa Rica, Monica Lopez Baltodano heeft de Nederlandse solidariteitsbeweging gevraagd de actie financieel  te ondersteunen. Het NKH wil dat graag doen, maar doet  daarbij een oproep aan de Haarlemse bevolking om de actie te ondersteunen.

Verdere informatie bij Arno Duivestein (06-612032539) of Adri Kemps (06-22039899).
Uw bijdrage kan gestort worden op rekeningnummer NL 26 TRIO 0212473026 t.n.v. Nicaragua Komitee Haarlem ovv karavaanactie.

 

06-12-18Protest op De Dam

Op de dag van de rechten van de mens, 10 december wordt er in veel landen een actie gehouden onder de noemer: Een Vrij Nicaragua, een land vrij van politieke gevangenen.
In Nederland vindt de demonstratie plaats op De Dam in Amsterdam, aanvang 20:00 uur. Een delegatie vanuit NKH zal aanwezig zijn.

 

 

18-10-18Kalashnikovs tegen Twitter & Facebook

28 oktober 2018 15:00u  organiseert NKH in samenwerking met de Pletterij een informatieve middag over de verontrustende situatie in Nicaragua.

De Sandinistische volksrevolutie maakte in de jaren '80 een eind aan de dictatuur van de familie Somoza.  Bijna veertig jaar later, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Toen ouderen en studenten half april de straat op gingen om te protesteren tegen de bezuinigingen van de regering, sloeg die het protest keihard neer. Inmiddels kwamen meer dan 300 mensen om en raakten er 2.000 mensen gewond. Iedereen die de straat opgaat, wordt opgepakt en degenen die de protesten georganiseerd hebben krijgen lange gevangenisstraffen op beschuldiging van terrorisme.

Hoe is het mogelijk dat een partij en een regering die ooit aan de kant van de mensen stonden, zich zo te buiten gaan aan buitensporig geweld? En hoe moet het verder met Nicaragua?

Programma:
– inleiding van Ana Maria Santos uit Nicaragua over hoe het zover heeft kunnen komen
– kort interview met een Nederlander die uit Nicaragua gevlucht is
– vertegenwoordiger van de Steungroep Nicaragua over wat we vanuit Nederland kunnen doen.

 

09-10-18Omzien in het nu - expositie Dik Bol

Oud voorzitter Dik Bol heeft tijdens de Kunstlijn (2-4 november 2018) een tentoonstelling ingericht waarin hij met pijn in het hart het verraad van Daniel Ortage aan zijn eigen revolutie 'blootlegt. Naast de foto's heeft hij ook een video gemaakt.

 

Protest Vredespaleis

 

 

deel

Logo1
Login